Som jag nämnde innan tränar jag väldigt hårt och seriöst. För att maximera träningen tar jag även flera kosttillskott. Hela kosttillskott branschen är en djungel om man inte har nån koll. Jag tänkte här redogöra lite kort och koncist om mina åsikter och vad jag anser vara bra.

Proteinpulver

Ett klassiskt proteinpulver, whey 80 eller 100 är nog det bästa kosttillskottet du kan ta. Detta eftersom det i studier efter studier visas att protein och själva syntesen är en viktigt och central del inom träning med avseende att bygga muskler. Det är även ganska lätt att förstå rent intuitivt, muskler är kött/protein så därför behövs samma byggmaterial när de ska byggas upp!

proteinpulver

Testosteronhöjare

En testosteronhöjare, även kallat testobooster, är en produkt som är framtagen för att maximera din testosteronnivå. Det finns mycket kritik mot testosteronhöjare, att de bara är placebo etc. Men grejen är att de endast är till för att maximera din naturliga nivå, inte höja över den. Går man över den naturliga nivån så handlar det om AAS och är olagligt. Fel väg att gå!

Kreatin

Ett av få kosttillskott med så väldokumenterade effekter. Att ta kreatin gör att du orkar mer under träningen och således kan bryta ner musklerna bättre. Bara själva användandet ger även en ca 0,5% större ökning av muskelmassa, det ni!

Aminosyror/BCAA/EAA

Proteinpulver är uppbyggt av aminosyror. Därför kan man även ta aminosyror separat vilket kan ge en extra bra effekt. Anledningen till att det är bättre är för att kroppen nu slipper spjälka proteinmolekylerna ner till aminosyror, detta är ju redan gjort. Därför kan upptaget ske extra snabbt vilket höjer proteinsyntesen och maximerar din effekt av träningen. Att ta aminosyror före och efter träningspassen är extra lönsamt och precis vad jag gör. Har för mig jag läst någon studie som påvisade en höjning av proteinsyntesen med 300-400% när man tog aminosyror (på fastande mage) innan/efter träningen. Aminosyror finns som EAA och BCAA, de tillhör båda de essentiella aminosyrorna.

Sammanfattning

Så vad ska du ta för att maximera din träning? Är du seriös med gymmandet tycker jag definitivt du ska ta allt jag rekommenderat ovanför. Man kan ta ytterligare mer tillskott men det är inte säkert att de ger så mycket. Men ovanstående är något jag själv använder och kan rekommendera starkt. Är man inte riktigt lika seriös kan man ju dra ner på det lite, tex är en testosteronhöjare kanske inte så värst viktigt. Men om jag ska rangordna så är det Proteinpulver, Kreatin och BCAA som är bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *